Cyklar till killar i Eskilstuna och tjejer i Falkenberg, fotbollskor till ungdomar som spelade i Tillsammans Cup i Stockholm – det är några av de senaste initiativen som fått medel från Bryggarfonden.
Cyklar i Eskilstuna
I Eskilstuna finns det idag flera boenden för ensamkommande flyktingungdomar.
– Via kommunen fick jag kontakt med en teamledare för att höra om det var något som vi kan hjälpa till med, säger Anna Anderberg, internkommunikationsansvarig på Carlsberg Sverige. Cyklar stod högt på listan eftersom många av ungdomarna har långt till skolan och aktiviteter och det går få bussar på kvällar och inga alls under helgerna.
Initiativet fick godkänt av Sveriges Bryggerier som står bakom Bryggarinitiativet och Bryggarfonden, och kontakt togs med COOP för att höra om de kunde hjälpa till med att plocka ihop ett cykelpaket.
– Vi vill verkligen tacka COOP som stöttat oss och utöver de 40 cykelpaket (med hjälmar, lås, belysning och cykel) som ingick i Bryggarfondsanslaget, har även COOP Forum i Örebro skänkt ytterligare sex cyklar. Det känns riktigt bra att kunna göra det här tillsammans med COOP, säger Anna.
För ett par veckor sedan hämtades de 46 cyklarna på COOP Forum Örebro och cykelpaketen delades ut på de olika boendena, ett par cyklar per ställe som ska fungera som en cykelpool.
– Ungdomarna blev så glada, de ville genast montera ihop cyklarna, trots att det ösregnade, och de kunde knappt tro att de var sant, berättar Nathalie Wimmeros, teamledare.
Innan ungdomarna får cykla får de gå en utbildning i trafikvett- och regler, med hjälp av ett material som kommunen har tagit fram tillsammans med polisen.
Cyklar i Falkenberg
Magnus Albertsson, IT chef Carlsberg Sverige, tog kontakt med Falkenberg kommun och fick kontakt med ett flyktingboende som nyligen blivit nekande skolskjuts då boendet låg ett par hundra meter för nära gränsen till att få kommunal skolskjuts. Barnen fick nu gå till skolan eller åka kommunal buss en liten bit in mot Falkenberg och sen gå till fots.
– Vi valde ut flickor i högstadiet som målgrupp. De går alla i en skola som ligger ca 4,5 km bort, och nu kan de cykla till skolan och även delta i andra fritidsaktiviteter utan att de behöver anpassa sig efter bussar, säger Magnus.
Tjejerna som alla är i åldrarna 14-16 blev mycket glada över sina cyklar, några av dem hade inte cyklat tidigare och fick hjälp av Per-Ola Lindén på Hertings Cykel, som bidrog med cyklarna, att ställa in sadeln, hjälm och trampa iväg.