Ansvarsfull konsumtion

Vi på Carlsberg Sverige brygger, distribuerar och säljer öl och andra drycker. Produkter vi är stolta över och erbjuder våra konsumenter med glädje. En del innehåller alkohol, andra inte. Alkoholhaltiga drycker är inte som vilken vara som helst. Vi har därför ett ansvar både för hur vi själva agerar i alkoholfrågan och för hur våra drycker hanteras i kommande led.   

Som producent och distributör av alkoholhaltiga drycker har vi på Carlsberg Sverige ett ansvar för hur våra drycker konsumeras, vilket främst kommer till uttryck i hur vi bygger vårt sortiment, hur vi agerar tillsammans med kunder som säljer våra produkter, hur vi kommunicerar kring våra produkter och vilka attityder vi därigenom medverkar till att sprida. Genom våra varumärken, aktiviteter och kampanjer kan och vill vi bidra till en mer hållbar dryckeskultur.  

Fokus framåt är satt till två områden; Vara en positiv kraft och motverka konsumtion/öka kunskapen kring alkohol hos minderåriga och bidra till att fler avstår alkohol i trafiken. Med goda alkoholfria alternativ och en engagerande kommunikation kan vi göra skillnad. 

Rätt använda kan våra alkoholhaltiga drycker skapa både glädje och trevnad, samt vara ett gott och naturligt inslag i en måltid eller ett uppskattat inslag i det sociala livet när människor träffas. Samtidigt är vi medvetna om att produkterna kan användas på fel sätt och vid fel tillfällen. Vi vänder oss starkt mot överkonsumtion och missbruk, som allvarligt kan skada både berörda konsumenter och deras omgivning.   

I vissa situationer ska alkohol undvikas helt. Du kan läsa mer om dem här.  

RISKABLA SITUATIONER 

Ju mer du dricker, desto långsammare reagerar du på det som händer runt omkring dig och desto mer försämras ditt omdöme. Dina fysiska färdigheter och bedömningar är särskilt viktiga i situationer som kan vara ”riskabla”, där dina beslut är viktiga för att skydda din hälsa och ditt välbefinnande, samt säkerheten för dem omkring dig. 

ÖVERKONSUMTION 

Att konsumerar en stor mängd alkohol under en kort tidsperiod som riskerar att resultera i allvarlig berusning är farligt. Överkonsumtion kan ha allvarliga kortsiktiga effekter för individen och för människor omkring dem, som fysiska hälsoskador, olyckor, hjärnskador, oönskat sex och till och med dödsfall. Att överkonsumera alkoholhaltiga produkter är aldrig ett bra beslut. 

HA KONTROLL 

Hur mycket och hur snabbt du dricker, liksom vad du äter eller dricker utöver alkoholhaltiga produkter kan göra skillnad, åtminstone på kort sikt. Känner du att du håller på att tappa kontrollen, sluta dricka så att du är säker på att du har kontroll och kan fatta bra beslut.

ALKOHOL INTE FÖR ALLA 

Många väljer att inte dricka av kulturella, religiösa eller andra personliga skäl. Ett beslut att inte dricka alkohol ska alltid respekteras. Undvik eller begränsa att dricka när du befinner dig i riskfyllda situationer. Du bör inte dricka när du är sjuk eller om du är på dåligt humör eller i en situation där det inte känns bra att dricka. Om du inte kan kontrollera ditt drickande bör du inte dricka alls.

I TRAFIKEN 

Även små mängder alkohol kan påverka din förmåga att köra bil, moped, cykel eller båt mm. För att upprätthålla säkerheten ska du helt undvika att dricka alkohol i trafiken eller på sjön.  

ALKOHOL UNDER GRAVIDITETEN 

Alkohol påverkar både män och kvinnor som försöker få barn. Män och kvinnor som överväger att starta familj bör diskutera sin alkoholkonsumtion med en vårdgivare om det behövs. Att dricka under graviditeten kan påverka fostret negativt. Det finns ingen överenskommen säker gräns för hur mycket alkohol man kan dricka under graviditeten. Att välja att inte dricka är det enda rätta beslutet. Att dricka när man ammar kan påverka barnet negativt. Om du är gravid eller ammar, kontakta mödra- eller barnavården om du dricker. 

DRICK INTE OM DU ÄR MINDERÅRIG 

De flesta länder har fastställt en laglig minimumålder för att köpa och/eller konsumera alkoholhaltiga drycker. Köp och konsumtion av eller till mindreåriga är olagligt och kan leda till att skada en persons fysiska och mentala utveckling. I Sverige får du inte dricka alkoholhaltiga drycker om du är under 18 år. Du får inte köpa alkoholhaltiga drycker om du är under 18 år på restauranger eller barer, och du måste vara över 20 år för att handla på Systembolaget. Läs mer om Systembolagets åldersgräns här 

Carlsberg arbetar globalt med att komplettera den märkning vi har kring ansvarsfull konsumtion och riskzoner med att även implementera en åldersmärkning. Carlsberg Sverige har sedan 2005 en informationstext om ansvarsfull konsumtion på merparten (98 procent) av våra ölprodukter med över 2,8 procents alkoholhalt. Nytt från 2021 är att vi även inför en ansvarsfull åldersmärkning på samtliga alkoholhaltiga produkter, men även på alkoholfri öl, cider och blanddryck. En märkning som ska vara färdig senast 2024 för att undvika kassationer och produktspill. 

Guidande i vårt dagliga arbete är vår policy för marknadskommunikation och ansvarsfull konsumtion.