PU:REST

Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten

 I maj 2018 var det premiär för PU:REST – Sveriges första öl bryggd på återvunnet vatten. Projektet var ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg Sverige.

I en värld som hotas av vattenbrist finns det redan idag tekniker för att omvandla avloppsvatten till dricksvatten som är minst lika rent som vanligt kranvatten. Så för att slå hål på fördomarna och få fler att upptäcka att avloppsvatten kan bli en del av framtidens lösning, slog sig Nya Carnegiebryggeriet ihop med IVL och tog fram PU:REST – Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten.

Vattnet som användes i PU:REST kom från Hammarby Sjöstadsverk där det behandlades i en lång kedja av reningssteg. Efter noggranna kvalitetstester levererades vattnet till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och där tog bryggargänget vid. Fyra veckor senare såg PU:REST, Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten, dagens ljus.

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri. Till exempel omvandlas våra maltrester till biogas, vi använder grön el i bryggeriet och vi sorterar matavfall i vår restaurang. Det kändes självklart att vi skulle brygga PU:REST som en ekologisk och kristallklar pilsner eftersom det är en ren och ”naken” ölstil, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitet som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi vår granne Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare vattenrening, på IVL Svenska Miljöinstitutet.

PU:REST är en krispig och kristallklar pilsner i nordtysk stil, bryggd på ekologisk pilsnermalt, ekologisk Spalter-humle, Brooklyn House lagerjäst och återvunnet vatten från Hammarby Sjöstadsverk. Alkoholstyrkan är 4,8 procent. Smaken är ren och distinkt, och humlen bidrar med lätt örtiga toner. Under sommaren kunde man njuta av PU:REST i Nya Carnegiebryggeriets restaurang, den fanns i begränsad upplaga på Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment och dök även upp på utvalda restauranger och festivaler under sommaren. Bland annat serverades den på Almedalsveckans stora miljöfest.

Samarbeten, som i detta fall med IVL Svenska Miljöinstitutet, visar vägen för vad vi kan göra i framtiden inom bryggning och tekniska framsteg.

Läs mer om IVL Svenska Miljöinstitutet: www.ivl.se.

Intresset för ölet och reningstekníken var stor och nyheten spreds snabbt över världen. Dett ledde till att PU:REST vann guld i Spinn, som årets PR-kampanj 2018.