För en hållbar utveckling

”Som Stockholmare blir jag lite extra stolt när jag läser att Sveriges huvudstad blivit rankad till världens tredje mest hållbara stad enligt Arcadis Sustainable Cities Index 2016. 3:a i världen!

Men vad innebär egentligen hållbarhet och hållbar utveckling? I Nationalencyklopedin kan man läsa att det innebär att människor ska kunna leva på en planet med begränsade resurser. Levnadsvillkor och resursanvändning ska i det ideella samhället möta mänskliga behov utan att äventyra hållbarheten i ekosystem och miljön för framtida generationer.

Hållbar utveckling handlar om att bevara jordens produktionsförmåga och att minska den negativa påverkan på naturen och människors hälsa, och det genom tre olika dimensioner:

  • Ekologisk hållbarhet: att långsiktigt hushålla med mänskliga och materiella resurser
  • Social hållbarhet: ett samhälle där grundläggande mänskliga rättigheter uppfylls
  • Ekonomisk hållbarhet: att alla ska ha råd att tillgodose sina grundläggande behov i relation till jordklotets ändliga resurser

Vi möts ständigt av nyheter om att mänskligheten lever utöver sina resurser, redan den 8 augusti 2016 nådde vi den dagen då vi hade förbrukat förra årets ekologiska budget. Vart är vi på väg och hur kan vi som företag och individer vara med och påverka?

LG_greenRakryggad kan jag som arbetar på Carlsberg Sverige säga att VI är på väg mot en bättre framtid, vi tar ansvar och arbetar ständigt för en hållbar utveckling. Jag tänkte dela med mig av några exempel på hur vi på arbetar för en bättre framtid tillsammans med våra kunder.

Ramlösa Vattenfond berättar vi mer än gärna om när vi besöker våra kunder, och tillsammans med dem skänkte vi genom vårt samarbete med Röda Korset motsvarande 55 miljoner liter rent vatten till projekt i Afrika 2016.

LG_Ramlosa_Vattenfond

Alkoholfritt och ansvarsfullkonsumtion är viktigt för oss som bryggeri. I dagligvaruhandeln är det ett segment som går som tåget och en stark bidragare är vår egen Carlsberg Non Alco som i år fyller 11 år i år och som vi nu konverterar till ekologisk. Allt för en bättre framtid för såväl miljön som människors hälsa. Med nya Carlsberg Non Alcoholic Organic går andelen ekologisk alkoholfri öl från 4 % till 32 % på dagligvaruhandeln.

LG_Non_Alco

Ekologiskt är också en ökande trend som vi ser. Förutom flera Carlsberg-artiklar konverterade vi redan 2016 Festis i kartongförpackning till ekologisk. Genom att konvertera artiklar till ekologiskt tar vi ställning och är med och driver utvecklingen inom dryck vad gäller ekologiskt och hållbarhet. Vi har även minskat mängden socker i flertalet av våra senaste lanseringar – med hälsan i fokus.

LG_Eko

Integration är något som vi tillsammans med Sveriges Bryggerier och Bryggarinitiativet har arbetat aktivt med under 2016. Detta för att bidra i den flyktingsituation som råder i Sverige. Vi tog emot ett flera asylsökande som praktikanter i vår verksamhet. Ett annat exempel på vad vi gjorde var att vi tillsammans med COOP donerade 46 cyklar, med hjälm, lås och belysning, till flyktingboenden i Eskilstuna kommun.

LG_BI

linn_gezeliusDetta är bara några exempel. 2017 siktar vi på att fortsätta göra vårt bästa för att hjälpa världen att hålla sin ekologiska budget. Alla är med och påverkar detta dagligen. Det är upp till oss vart vi är på väg!”

 

Linn_G_Signatur_ny

Linn Gezelius, Sales Coordinator Convenience & Retail & medlem i Hålbarhetsteamet på Carlsberg Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *