Öl består till över 90 procent av vatten och ölbryggning är en vattenintensiv process, så för oss är det är viktigt att använda vatten effektivt och cirkulärt.
Carlsberg-koncernen har ett globalt mål att minska vattenanvändningen med 50 % fram till 2030. I Sverige arbetar Carlsberg konsekvent med att minska vattenanvändningen. Sedan 2010 har vattenanvändningen minskat från redan låga nivåer med 7 % i Falkenberg och med 16 % i Ramlösa. 2019 gick det åt 2,8 liter vatten/1 liter färdig produkt i Falkenberg (öl, läsk, cider och andra drycker) och 1,56 liter/liter i Ramlösa. Målet är att nå ner till 2,12 l./l. i snitt i Sverige till 2022.
Under 2019 genomfördes flera förbättringar för att att minska vattenspillet. Förpackningsprocessen optimerades, så det går åt mindre vatten i flasktvätt och i tunnelpastör och användning av egen biogas ökade med 1 % genom ökad återanvändning av processvatten.
I november 2019 installerades ett kyltorn för kylning av luftkompressorer.
– Genom att recirkulera kylvattnet genom kyltornet sparar vi stora mängder vatten varje dag, ca 100 m3, vilket motsvarar 0,1 l/l per år, säger Mikhail Zaripov, Utility manager på Carlsberg´Sverige.