Rent vatten räddar liv

Ramlösa Vattenfond är ett viktigt initiativ där vi stöttar Svenska Röda Korsets vattenprojekt i utsatta områden, däribland Afrika och Asien.

Vi har samarbetat sedan 2011 genom att skänka motsvarande en liter rent vatten för varje liter Ramlösa som vi säljer. Hittills har det resulterat i över 600 miljoner liter rent vatten.

I höst lyfter vi vårt samarbete med Svenska Röda Korset på våra 12-pack med Ramlösa.

Över 800 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten och varje dag dör uppåt 1 000 barn i sjukdomar orsakade av smutsigt vatten.

Varje år når Röda Korset miljontals människor med sina insatser inom Vatten, Sanitet och Hygien (WASH). Några av de insatser som Röda Korset gör är att borra, gräva och restaurera brunnar, utbilda i hygien, bygga toaletter och latriner med tvättställ, samt att sätta upp vattenreningsverk vid akuta lägen.

2018 bidrog Ramlösa Vattenfond till att ge 52 083 personer tillgång till rent vatten under obegränsad tid, via vattenbrunnar och handpumpar (i långsiktiga hälso- och WASH-insatser)

Mary i Sydsudan
6-åriga Mary sträcker sig efter pumpens handtag, som når långt över hennes huvud. Hon fyller sin vattendunk och lyfter vant upp dunken på huvudet. Mary och hennes grannar brukade hämta smutsigt vatten från en flod som ligger en halvtimmes promenad bort. Nu har hon vatten intill sitt hem. Tack vare Röda Korset finns nu rent vatten i området och invånarna får information och utbildning inom hälsa och hygien vilket hjälper till att hålla familjerna friska.

 

Akon i Sydsudan
Akon, som är mamma till tio barn, har nyss hämtat en av de första dunkarna rent vatten i hennes by i Werlang, Aweil East. Tack vare Röda Korset har byn nu en handpump som förser dem med rent vatten. Det är den första källan till rent vatten på många, många kilometer. Tillgången till rent vatten är en början på för­bättrad hälsa och välmående hos Akons familj och grannar.
”Jag är väldigt glad att vi har tillgång till vatten så nära och så snabbt. Ser du hur smutsiga våra klä­der är? Nu kan vi enkelt tvätta dem. Vi kan också odla grödor”.
Akon förkla­rar att som hundratals andra mammor i hennes by så har de få möjligheter att få rent vatten. Många måste gå upp till tre timmar enkel väg för att hämta vatten från en smutsig källa, eller köpa vatten för 40 kronor per dag.

– Som bryggeri är vi oerhört beroende av tillgången till rent vatten. Vatten är också ett av våra huvudområden i vårt hållbarhetsprogram Together Towards Zero. Vi har satt ett ambitiöst mål att halvera vår vattenvändning i våra bryggerier globalt med 50% till 2030. Det gör vi genom innovationer, effektiviseringar och genom att säkra vattenresurser i områden där vatten är en bristvara, säger Anna Anderberg, hållbarhetsansvarig.

Läs mer om Together Towards Zero.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *